понеделник, 3 септември 2018 г.

Пещера с името на гълъб


Голубовица 

Дойде и нейния ред. Един цял уикенд посветихме на водната пещера  и на едно друго   изключително място в сърцето на Родопите - "Дядова ряка".
Имахме уговорено влизане в пещерата с момчетата от пещерен клуб  и екстремен туризъм "Мурсалица".Запознахме се с тях , докато преминавахме по маршрута " Невястата" . Разказаха ни за тази пещера и хоп след две седмици сме  отново при тях готови за нова  доза адреналин.
Маршрута започва от една дървена беседка по пътя за село Могилица и преминава през местност наречена " Гарга дере".

]36876832762_89df1c9344_z.jpg
Колата  бяхме оставили на друго място и отново предвидливо бяхме наели джип с водач ,  за да преодоляваме и трудно достъпните места към местността " Дядова ряка" ,където бяхме отседнали. Поехме пеша към пещерата. Пътеката към нея  не е много стръмна , но на места е много тясна и предвижването е трудно. Има някои подобрения  , но те съвсем не са достатъчни за улесняване на туриста. През дерето тече река Есенска. Преминахме я по едно  малко дървено мостче.
37047720495_faf67d11dc_z.jpg
Стигнахме пещерата и започнахме подготовката за влизането в нея. Получихме напътствия ,  инструктаж и подходящо облекло за всеки един от нас. Дадоха ни да нахлузим на краката си найлонови торбички и върху тях дебели вълнени чорапи. Температрурата на пещерата и водата е много ниска и това щеше да пази краката ни от измръзване. Гумен гащиризон, водонепромокаемо яке , сигнално жълти жилетки , надчелници с лампи и бяхме готови за влизане.
37047503115_b559170be2_z.jpg
37047539055_32774b1138_z.jpg
Влязоме в пещерата и ни трябваше около минута две за да свикнем с тъмнината. Беше и много тихо. Чуваше се само движението на краката ни по пясъчното корито на реката  , която газихме. Вървяхме бавно един зад друг и скоро стигнахме до една от най-ниските части на пещерата. Пред нас имаше само един тесен нисък процеп и вода. Оказа се , че ще преминем това място и това беше част от приключението.
 

36239930253_000e64dd3a_z.jpg
Водача ни показа лодките с които щяхме да бъдем превозвани поединично и начина по който трябваше да стоим или по-точно лежим в лодката , за да не се нараним в камъните ,които буквално бяха на сантиметри от лицата ни. Изчакахме да видим как ще премине първата лодка през този воден  полусифон.
36876953132_e7e6f8fc2d_z.jpg
Продължихме с разходката от другата страна. Беседата за произхода на четирите нива на пещерата , пещерните образувания и пещерните обитатели беше много интересна. На някои места газихме студената  вода ,която стигаше до бедрата ни.
36212822844_1fb6e58c60_z.jpg
Стигнахме до едно място , след което започваше неизследван воден сифон. Това беше и краят на близо 400 метровата обиколка на пещера " Голубовица"
36212836484_40e41b220f_z.jpg
Маршрута се повтори в обратния ред. Отново смях и шеги  при преминаването на ниския участък. Обратния път извън пещерата предлага и спускане до беседката с планински тролей, но натоварени с  много и тежка снимачна техника предпочетохме да слезем пеша. Останахме доволни от преживяното. 

Драги приятели и читатели, публикациите и снимките в този блог са обект на авторско право. Всяко препубликуване, копиране в блог, форум, на хартиен носител, или по някакаъв друг начин, използване на текста и снимките без моето изрично разрешение и без да бъде цитиран източника, е нарушение на Закона за авторското право.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ел Ескориал. Един крал търси Бог през целия си живот

    Когато планирахме поредното си пътешествие в Испания, решихме да се съсредоточим в два града Мадрид и Толедо. Престоят ни в Мадрид беше ...