понеделник, 3 септември 2018 г.

Ягодинската пещера

Наречена е така на близкото до нея село Ягодина .Подобно на пещерата "Дяволско гърло" и тя е образувана от игривата фантазия и упоритостта  на река . Река Буйновска. За разлика обаче от реката в "Дяволско гърло" река Буйновска " остава " да тече отвън  и това ,което напомня за нея е пясъка по земята.Пещерата е дълбока ,разположена на три етажа ,като само най-ниския / в случая ,третия етаж/ е отворен за посещения. В програмата на посещение се предлага и скално катерене до другите етажи . Решихме обаче, че не сме чак толкова ентусиазирани за такава "разходка" ,която изисква предварителна подготовка и специално оборудване. Нашето фотографско такова беше достатъчно тежко .
Честно казано не бяхме доволни и от екскурзоводката ,която  умееше да вкарва и нотки на хумор в разказа си ,но беше твърде припряна и "препускаше" из коридора ,като не оставяше почти никаква възможност да се насладим изцяло на прелестта на това ,което виждахме. Не обичаме ,когато се претупват нещата. 
Входа и изхода и на тази пещера представляват изкуствено прокопани тунели. Това което ни посреща в началото е така наречената "Новогодишна зала" В нея членове на местния пещерен клуб и техни приятели посрещат почти ежегодно всяка нова година . В залата стои  елха ,която въпреки многогодишния си престой не е увехнала и стои запазена даже новогодишната  украса. 
Залата е призната за първата пещерна ритуална зала и в нея се извършват и бракосъчетания. На една от стените е поставен  и герба на Републиката и ритуална маса.

 
33618359634_bc59e4e557_z.jpg
 
В беседата се спомена за праисторическо присъствие в пещерата. Артефактите обаче ,както се разбра са изнесени и са експонати в музеите в Смолян и Чепеларе. За мен това лично е недомислие, защото истинска тежест могат  да имат само в естествената среда в която са открити.
Ягодинската пещера е незабравима и вълшебна феерия от цветове ,дължащи се на естественото окисление на мангана ,медта и желязото.

 
33618349284_5ded18fe27_z.jpg


34075739950_347061bae5_z.jpg

34419378126_ed620c30a7_z.jpg
 
част от огромния сталактон за който казват ,че тежи около три тона.
34075757010_02531a63d9_z.jpg
 
подобно  и на другите пещери , Ягодинска също има  своите "обитатели" и "пазители". Причудливи образувания ,които напомнят на различни герои от приказките, легендите и митовете.
34301034442_4470cc940b_z.jpg
33618355344_c9c3bb0ee2_z.jpg
В пещерата има и колонии от прилепи но те не са разрешени за снимане по обясними причини. Видяхме ги на сантиметри от нас. Спяха. Иначе  е легенда ,че нападат хора. 
Ягодинската пещера заслужава да се види. Тя наистина е едно чудо на природата  и неподправената фантазия на нейните сили.
Накрая екскурзоводката се пошегува ,че тези мъже ,които се врекат във вярност на любимите си в тази пещера и не спазят обещанието си се пращат на обиколен тур из съседната пещера "Дяволско гърло" .
Там за разлика от легендата  , на "горния свят " излизали жените. Причината- Бог наказвал така Дявола ,като му създавал съперници
 :emoji_smiley-14:
 

---------------------------------------------------------------------------------


 Драги приятели и читатели, публикациите и снимките в този блог са обект на авторско право. Всяко препубликуване, копиране в блог, форум, на хартиен носител, или по някакаъв друг начин, използване на текста и снимките без моето изрично разрешение и без да бъде цитиран източника, е нарушение на Закона за авторското право.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ел Ескориал. Един крал търси Бог през целия си живот

    Когато планирахме поредното си пътешествие в Испания, решихме да се съсредоточим в два града Мадрид и Толедо. Престоят ни в Мадрид беше ...