сряда, 11 декември 2019 г.

Малта - катакомбите на св. Павел

Както писах в предишните си пътеписи за Малта, малтийците са ревностни католици. Католицизма е официалната религия на островния архипелаг-държава. Местните ми казаха, че при тях може да бъде разрешен брака между хора с различно вероизповедание срещу твърдо поетото обещание родените в брака деца да бъдат кръстени в католическата вяра. Още в началните класове  на училищата се изучава задължително Библията, а най-важните събития в живота на жителите на тази държава са кръщението, конфирмацията /миропомазване/  и венчавката.
Всички празници в Малта имат религиозен характер и повод, и най-често са свързани с честването на църковни светци. Както се досещате от историята която описах със корабокрушението на апостол Павел в предишния ми пътепис, той се явява най-почитания тук светец. Малтийците даже го приемат за национален светец. Според тях той е донесъл християнството по тези земи. Апостола е голямата страст и вдъхновение на малтийци и много местни забележителности са свързани с него. Споменах за катедралата в Мдина. 
Друго свято място свързано със светеца се намира в градчето Рабат и по-специално катакомбите. Казват, че до тях се е намирала пещерата в която апостола светец се е приютил след корабокрушението. Тук той извършва и едно от първите си чудеса по тези земи - излекуването на бащата на римския управител в Малта. Той приема от апостол Павел християнството и впоследствие става първият малтийски епископ. Малтийците вярват на легендите, защото има археологически доказателства, че Малта е една от първите римски колонии, приела християнството. Катакомбите в Малта са разкрити късно в края на XIXв.

 Входа към катакомбите " Св. Павел" в Рабат- Малта:




над земята: отвори, които са служили като вентилационни шахти












За разлика от тези на Сейнт Себастиян  и Сейнт Калисто в Рим, които са били едновременно и гробници, и места в които са се укривали и живеели първите християни подложени на гонение, катакомбите в Рабат в Малта са били преди всичко погребални комплекси. По същество катакомбите представляват успоредни и перпендикулярно пресичащи се, тесни и дълги подземни коридори и тунели. В много от тях има запазени надписи и рисунки.



Има много хора, които се притесняват и чувстват страх да слязат дълбоко в тези подземни гробници. Чувството е тягостно и на места зловещо. Катакомбите са тесни, влажни и на много места неосветени.








Ранните християни в същност са били покръстени  евреи и затова техните погребални практики били извършвани според еврейските обичаи, въпреки, че били принудени да погребват своите мъртви извън границите на града. Първоначално погребалните ниши били единични и последствие започнали да се появяват и семейни гробници. Това ставало особено в периоди на масови епидемии или войни. Това, което е интересно за катакомбите в Рабат като факт е, че в тях без видимо голямо разделение са били погребвани на една и съща земя евреи, християни и езичници.










На много места из тези погребални комплекси е имало места на които участващите в погребалните ритуали сядали да се подкрепят с храна , като част от обичаите да почетат мъртъвците. На снимката, едно такова място с маса и места за нареждане на посудата  в нишите:



място за сядане:




единична погребална  ниша:





семейна :



детски погребални  ниши- видно от размерите:






 надписи и рисунки от минали векове:




при внимателно вглеждане - изображение на еврейската  менора




В музея към катакомбите е показано начина по-който са извършвани погребенията:




 и запазено погребение :






Твърде вероятно е тези подземни коридори да не са напълно изследвани в дълбочина и поради това,  не се знае върху колко исторически пласта лежи Рабат.Намека затова е начина на погребение показан на картината в музея.
 Вместо да има слизане надолу към земята е видно ,че трупа се подава на по-горно ниво. Да не забравяме колко са подземните пластове в Рим. Във Вечния град отдавна използват роботи с дистанционно управление, които проучват  пространствата.Кой знае какви неща ще излезнат наяве след години.Предимството в Малта е, че тези места на които са открити катакомбите не са погребани от процесите на застрояване така, както е в Рим - градът е повдиган в течение на векове с по два метра над нивото на водата, но така погребва и миналото си, което става труднодостъпно   за проучване именно поради тези причини. Най-често в археологията случайните открития се случват много по-често от планираните. Да се надяваме,че катакомбите в Рабат ще продължават да разкриват своите тайни и да извадят наяве още интересни неща от историята на Малта.



Драги приятели и читатели, публикациите и снимките в този блог са обект на авторско право. Всяко препубликуване, копиране в блог, форум, на хартиен носител, или по някакаъв друг начин, използване на текста и снимките без моето изрично разрешение и без да бъде цитиран източника, е нарушение на Закона за авторското право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ел Ескориал. Един крал търси Бог през целия си живот

    Когато планирахме поредното си пътешествие в Испания, решихме да се съсредоточим в два града Мадрид и Толедо. Престоят ни в Мадрид беше ...