четвъртък, 19 декември 2019 г.

Малта - Валета, градът-крепост, кръстен на един рицар. Двореца на Великия Магистър.

До тогава, докато е бил положен първия камък от строителството на  Валета, тази местност на малтийски език се е наричала Шарет Меввия, вероятно визирайки името на собственика на тази скалиста и труднообработваема земя. Последвалото име е Холм Шеберра пак в чест на новите му собственици - богата малтийска фамилия. Местоположението на този уникален град-крепост, неговите дворци, къщи, улици, църкви, късите улички, многото статуи на църковни светци и знатни особи му придават колоритен и незабравим образ. Не случайно столицата на Малта е включена в списъка на ЮНЕСКО, за световно културно наследство. Валета е град построен от рицари и носещ името на рицар.



В един кратък надпис се съдържа смисъла и значението на Валета за рицарите, които са го построили:

"Dum Thraces ubique pugno in sede sic Tuta consto", свободният превод на който означава:
"В къщи съм в безопасност, докато се сражавам с турците навсякъде".

Както вече писах в предишните си публикации за Малта, острова е даден на рицарите хоспиталиери за да го населят след като са загубили в битка предишното си обиталище- остров Родос. След като акостирали на острова, рицарите от Ордена начело с тогавашния си Велик Магистър Филипде Айл Адам, решили да изберат за свой главен град не в Мдина, а в Биргу. Дълго време ангажирани в непрекъснати морски битки с турците, рицарите от Малта не могли да започнат строителството на своята столица. Огромна армия на Османската империя командвана от двамата най-опитни военачалници на Сюлейман Великолепни достигат до бреговете на Малта в желание да унищожат завинаги рицарите, които им се изплъзнали при Родос. Но нещата не се получили. Рицарите, заедно с местното население под водачеството на Великия Магистър рицаря Жан де Валет се укрепили на острова и с това започнала Великата обсада на Малта. Подвигът на рицарите възхитили цяла Европа. Два века по-съно Волтер ще напише по този повод с нескрито възхищение "Нищо не е по-известно от Великата обсада"

Картина от двореца на Великия Магистър, която изобразява този момент:




С помощта на подкрепление дошло от Сицилия, което подпомогнало решаващата битка, рицарите от острова излезли победители. Славата им се разнесла из тогавашния свят. Това е момента в който де Валет решил, че сега трябва да превърне острова в безопасно място за своя Орден. Така започнало строителството на града-крепост, който трябвало да бъде надеждна преграда срещу всеки дръзнал да нападне острова. По предложение на рицарите и местното население градът бил кръстен на името на неговия храбър защитник Великия Магистър де Валета.  Следвайки стар сицилиански обичай на града бил даден и подходящ титул и градът станал известен като "Най смиреният"- Humillissima Civitates Vallettae".  Така започнала същинската история на Малта, остров на рицарите хоспиталиери и носещ името на рицар хоспиталиер. 

Валета станала столица на Малта, а  старата цитадела Мдина започнали да наричат Читта Веккия- Стария град.

 Един невероятно красив фонтан ви посреща почти пред входа на столицата на Малта:






Последвалата история на острова е низ от превратности, върхове и спадове.  През 1798 година в Малта влиза начело на войска и Наполеон Бонапарт. Дълго време след това, той се хвалил пред европейските монарси, че е завзел важна стратегическа база в Средиземно море.  Само три месеца продължил триумфа на Наполеон. Обединени малтийски и английски сили прогонили неговите военни части от острова.  През 18914 година Малта официално става английска колония до извоюване на независимост през 1964 година. През 2018 година Валета, заедно с други няколко града била обявена за столица на културата. Малтийците  са запазили някои от статуите, които били поставени като експозиция пред  централната част на парадния  вход. Статуите носят символични послания. Ето някои от тях, които заснех:


















Тъй като Валета е удачно проектирана и застроена, нейните улици се пресичат една с друга и правят разглеждането на града лесно и удобно. Във Валета няма как да се изгубиш. Улица Република е централната улица с множество магазини и бутици, а също така приятни кафенета и ресторантчета, които предлагат вкусна средиземноморска кухня и прочутите малтийски вина. Тъй като аз обичам да попълвам колекцията си от вина от различни региони на света, които посещавам , то е лесно да се досетите, че не пропуснах да отнеса със себе си  малтийски вина и ликьори от кактус и лимони. Разбира се зарадвах близките и приятелите си и със местни сладкиши.



На площад Република се намира и Националната библиотека на Малта и архива на малтийските рицари за които писах тук :

https://travellingphantom.blogspot.com/2019/12/blog-post_10.html

На площад "Св. Георги" се намира бившият дворец на Великия Магистър на Ордена, който днес изпълнява функцията на президентски дворец.
Показаните по-долу са рисунки от външния вид и  вътрешния интериор на сградата от времето, когато е била резиденция на Великия Магистър. Те са част от подаръчния сет, който ме зарадва толкова много.








В миналото мястото на което по-късно бил построен двореца било отдадено под наем на знатното семейство Шиберрас. Наемът бил ведро с вода от близкия кладенец и пет крини жито. Както подразбирате драги читатели наема бил повече от символичен. Това е мястото, което по-късно било харесано да бъде построен двореца на Великия Магистър на Ордена на хоспиталиерите. Днес кладенеца е запазен и се намира вляво от парадния коридор. Великите магистри в знак на уважение, по традиция и като едно от условията при продажбата на земята на която щял да бъде построен двореца, поднасяли на членовете на благородната фамилия Шиберрас чаша вода от този кладенец. Първият обитател на двореца бил Великия Магистър Педро дел Монте. На входа на Двореца е поставена мраморна плоча в памет на кралските визити на английските владетели посетили острова.

Днес обзавеждането изцяло е реставрирано като част вече от представителните кабинети  на президента на Малта и залата за гости към Президентството на Малта. Ето как изглеждат :

стаята на посланиците и богатата портретна галерия, която включва портрети на руската императрица Екатерина Втора, крал Людовик XV и пр.короновани владетели,  аристократи и управници.




тук посланиците на чуждите държави връчват своите акредитивни писма. В тази зала при посещението си в Малта е приемал посетители и държавници папа Йоан Павел Втори.




Стените са украсени със фрески изобразяващи пророците от Стария Завет. Има и портрети на Велики Магистри, като този на  Велик Магистър на Ордена - французина Филип Вилиер де Лил Адам. Запечатан е момента в който Великия Магистър получава символичните ключове на Мдина при влизането си там.







Бившата зала на пажовете, известна още като "Зелената стая" или Паггерия, заради цвета на драпировките и пердетата. На стените има картини, които изобразяват моменти от историята на Ордена. В залата има редки антикварни мебели, изключителни изделия от китайски мрамор, от династията Мин, няколко италиянски вази в стил "Урбино майолика" от 16-ти век. Дръжките на вазите са във формата на змей, който се явява най-ранният символ на медицината, уникални кристални полилеи и майолики. Днес в тази зала се провеждат пресконференциите на малтийските президенти. Освен това в тази зала чуждестраните посланици връчват и своите акредитивни писма. След церемонията те лично записват имената си в специална книга за посетители.



 Зад тази врата в западното крило на двореца се намира кабинета на Президента на Малта. В този случай и по това време  от 4 април 2014 до 4 април 2019 като девети президент на Малта бе г-жа Мари-Луиз Колейро - една невероятно мила, интелигентна и ерудирана дама. Нейния портрет както е по традиция стои на стената пред кабинета. След изтичане на президентския мандат, който в Малта трае 5 години нейният портрет ще бъде преместен в Парадната обединена зала, където се намират портретите на всички досегашни президенти на Малта и британски управители.









Още от великолепието, което разкрива историята на Великия орден.

герба на Великия Магистър де Валета:



 Под герба се намира дървен балкон наречен "балкон на минестрелите". На шесте му панела са изобразени : създаването на Адам, даването на живот на Адам, създаването на Ева, първородния грях, изгонването от Рая и кораба на Ной.






залата с трона на Великия Магистър  се намира в така наречената Палата на Съвета. Днес тази зала се използва от президентите на Малта за официални обеди, Новогодишни приеми и концерти.  В нея връчват награди на заслужили малтийци  и чужденци. Трона на Великия Магистър е използван и от управителите губернатори на острова. Днес се използва от президента на Малта. Гербът зад трона е на Република Малта с Георгиевски кръст.
Достъпа до помещенията на тази част от Двореца са строго селектирани и стават само по специален  повод.


 парадния коридор дължината му е 31 метра, а ширината 6 метра. Стените са украсени с платна на Никола Низони-художник от Сиена.



Отляво на коридора се намира залата "Св. Михаил" и "Св. Георги". Стените и таваните в нея са богато изрисувани с картини запечатали морските сражения на Ордена.





Разбира се има и портрети на Великите Магистри на Ордена:








централното стълбище и входа към Оръжейната палата  и богатата  експозиция :













  Много от древните и уникални по своята направа оръжия били изгубени по време на обсадата от 1565 година. Някои от тях били разграбени и от французите окупатори и отнесени в Франция като сувенири. Сред тях били безценни произведения на италиянски майстори оръжейници.  Така например  френския главнокомандващ Жан Жак де Верделин придобил  доспехите на Великия Магистър Мартин Гарзесу. Към днешния момент оръжейната  палата има в колекциите си над 5000 експоната: хиляди копия, алебарди, шлемове, доспехи,които представляват уникати. Като цяло рицарите хоспиталиери не обичали огнестрелните оръжия и рядко ги използвали, оставайки верни на рицарската традиция.

Много интересна е залата с уникалните гоблени. Показвам  картини от подаръчния сет с нейно изображение: коридора към нея




самата зала, която наричали още Палата на заседанията, понеже тук се провеждали събиранията на членовете на Ордена. В тази зала от 1921 год. до 1976 год. се провеждали и заседанията на малтийския Парламент.

 Уникално красива зала - дълга 21 метра и широка 8 метра.


 Изработването на килими и гоблени било предназначено  изключително и само за кралски особи и богати аристократи, защото само те можели да си позволят цените им.  Килими се  окачвали и на стените. Някога това се е правило за да се изолира студа в големите зали, които били трудно отопляеми. Гоблените  били направени в тъкачниците на Людовик XIV, краля на Франция около 1710 год. Бригантината с която били превозвани от Марсилия към Малта била атакувана и превзета от корсари. Капитана на бригантината заплатил откуп за да бъдат доставени кралските килими в Малта. Сюжетите на ръчно изработените шедьоври били екзотични.  Направени били по рисунките на Франц Поста и Алберт Ван дел Екоута, които съпровождали немския принц Моритц от Насау по време на неговата експедиция в Африка и Южна Америка, която той предприел по поръчение на Източно-Индийската компания. Флора, фауна, ловни сцени от непознати страни и места ни "гледат" от стените на залата. Рисунките на двамата си придружители, принца подарил на френския крал Луи XIVу който останал толкова възхитен, че веднага поръчал да бъдат изтъкани гоблени по техните мотиви. Така на бял свят се появяват прочутите гоблени, които днес  са известни като цикъла "Индийските платна" и са едни от малкото запазени толкова добре гоблени в света.  При изработването на тези уникати са използвани повече от 20 различни цвята бои от натурални минерали, цветя или плодове. Гоблените били подарени на Великия Магистър Рейно Переллосо и Рикафуллом, по случай встъпването му в длъжност. Достъпът в залата е охраняван, ограничен и снимането е строго забранено, за да не се увреждат от светлината на светкавиците уникалните изделия. Пак поради тази причина в залата е полутъмно и завесите на прозорците са спуснати.

 В пределите на двореца на  каменна кула в Мавритански стил   през 1745 година  е монтиран часовника Пинто. Той е направен от малтийския майстор Гайетано Велли по време на управлението на Великия Майстор Емануел Пинто де Фонсека, на името на който е кръстен часовника. Украсен е с четири бронзови фигури в турски одежди, които на всеки час и четвърт удрят по гонг. Четири часовника показват часът, фазите на луната, месеца и датата. Часовникът е реставриран през 1992 година от Лауренцо Скалпелли.



В заключение на тази част от пътеписите за Малта, ще допълня, че малтийците не обичат да се казва на столицата им Ла Валета.  Те я наричат Валета.






 Драги приятели и читатели, публикациите и снимките в този блог са обект на авторско право. Всяко препубликуване, копиране в блог, форум, на хартиен носител, или по някакъв друг начин, използване на текста и снимките без моето изрично разрешение и без да бъде цитиран източника, е нарушение на Закона за авторското право.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ел Ескориал. Един крал търси Бог през целия си живот

    Когато планирахме поредното си пътешествие в Испания, решихме да се съсредоточим в два града Мадрид и Толедо. Престоят ни в Мадрид беше ...