събота, 2 май 2020 г.

Севиля - еврейския квартал "Санта Круз"

Най-удивителните премеждия на еврейския народ са свързани с Испания, където е съществувала най-голямата еврейска общност в Западна Европа. Пътят на евреите и усядането им там е пълно с премеждия и неведнъж на карта е било поставяно тяхното оцеляване. Кордоба, Севиля, Гренада , Толедо, Бургос са местата, където има най-големи еврейски диаспори. Когато чуете думата сефарад /сфарад/, трябва да знаете, че тя се свързва с Испания. Евреите сефаради са евреите, позиционирани на Иберийския полуостров около II век. Думата има древно библейско значение и за нея пише още пророк Авдий, който е служил на исраилските царе и е бил домоуправител на цар Ахав. В своето пророчество той говори за изгнанието на Исраиля в Сефарад, имайки предвид общностите в Мала Азия по времето на цар Новуходоносор.

 Авдий -глава 1 Библията.
20 И тая пленена войска на израилтяните Ще владее земята на Ханаанците до Сарепта; И пленените ерусалимци, които са в Сефарад, Ще владеят южните градове;
21 И избавители ще възлязат на хълма Сион За да съдят Исавовия хълм; И царството ще бъде на Господа.
  Сефарад е названието на иврит на Испания.

 В северната част на Иберийския полуостров преобладавали християните,  на юг - изповядващите Исляма. И в двете части имало евреи, които живеели в мир и разбирателство с другите общности. Евреите упражнявали различни дейности - били добри търговци, занаятчии. Така осъждани за лихварство евреите се занимават с него, защото на християните то е абсолютно забранено от църковните правила.  В испанския език започват да навлизат думи на иврит, които формират икономическия речник и взаимоотношения. Евреи имало и доста нависоко в социалната иерархия. Те са съветници на владетели, стават доверени финансови агенти и посредници на кралските дворове, известни лекари. Евреи са и бележити администратори - като например родовете бен Нашман  и Абраванел от Севиля, Халеви от Бургос, Аласар от Сарагоса. Евреите успяват добре да се впишат в обществото защото винаги спазват едно правило: работейки съвестно за това общество, за неговото развитие и забогатяване, те работят и за своя добър живот. В много от големите градове на Испания са запазени квартали в които са живели и продължават да живеят евреи.
 Беше съвсем естествено, че няма да пропуснем да ги разгледаме. В Севиля има два еврейски квартала "Санта Круз" и  "Сан Бартоломе". Имахме време да посетим квартала "Санта Круз". В днешно време квартала е едно от най-романтичните места в града. Бели фасади, малки балкончета с красиви цветя, тесни улички и очарователни вътрешни дворове с прелестни малки кътове за почивка.











рогозка , която изпълнява ролята на външна щора.




На кокетни площадчета сред уханието на жасмин, малки ресторантчета са изкарали маси.  Можете да изпиете чаша вино, сок, кафе или дори да опитате типични еврейски специалитети. Времето беше станало вече обедно и ние се настанихме на масата на едно такова. Местните са си в къщите или тези, които имат бизнес посрещат туристите освен в ресторантите, така също и в малки магазинчета за сувенири. Разбира се ние също не пропуснахме да закупим такива не само за себе си, но и като подарък за наши приятели.






кът за почивка с характерни еврейски символи :


Днес нищо сред уюта и красотата на този квартал, не намеква за онези трагични събития около Севилския погром. Най-мащабния антисемитски погром не само в историята на Испания, но и на Иберийския полуостров. През 1390 година умира последния испански владетел, който в някаква степен е закрилял евреите - Хуан I  Кастилски.  Погромът избухва на 6 юни 1391 г. в "Санта Круз", където се били заселили оцелелите от погрома в Гранада сефарадски евреи. Изминал е близо век от четвъртия латерански събор. На този събор през 1215 година е обявена доктрината за Преосъществяването: осветен църковен хляб чудотворно се превръща в тялото христово за масите вярващи. Скоро тръгват слухове, че отново евреите крадат свещените тестени изделия или дори ги драскат с нокти, за да разпнат и изтезават Христос и тялото му отново. Слуховете твърдят, че надраните изделия са кървели, плачели и отделяли алкохолни субстанции. Заради това евреите трябвало да си платят и отново се организират техни масови убийства. Поводът в Севиля е тривиален. Неразкритото убийство на едно дете се приписва на евреите  и архиепископ Ниебла насъсква разгневената тълпа срещу евреите от квартала "Санта Круз" . Масово и зверски са избити 7000 еврейски семейства. Тези, които оставили живи принудили да приемат християнството. Този геноцид бил отсянка на предшестващи събития в Толедо, където пак архиепископ насъсква тълпата срещу евреи, обвинявайки ги, че поддържат контакти със сарацините. Синагогите са ограбени и разрушени. Днес еврейския  квартал "Санта Круз" носи името си от железния кован кръст, който е издигнат на мястото на разрушена синагога, а след това е построена католическа църква, в която е погребан големият испански художник Бартоломе Мурильо. Кървавите събития започнали в Толедо, Гренада и Севиля, както и приписваното ритуално убийство на дете от евреи в селцето Ла Гуардия, ще доведат по-късно до издаването на Алхамбрийския декрет или декретът от Гранада, издаден от Исабела Кастилска и крал Фердинад II Арагонски, който задължава евреите да се покръстят, ако искат да останат да живеят на територията на Кастилия и Арагон. Според изследванията направени от историците около 100 000 евреи са се покръстили и останали, но повечето са предпочели емиграцията към
Северна Африка, Европа и Османската Империя, където са пренесли своя език, обичаи и културни традиции. С кървавите погроми и последвалите ги покръстванията започва двойния живот на евреите и той е преди всичко тъжен - новопокръстените наречени converso или нови християни, губят завинаги уважението и доверието на останалите евреи, но никога не спечелват приятелството на християните, които презрително ги наричат marrano - прасе. покръстилите се евреи попадат в ситуация при която никой converso не може да се върне към старата вяра. Наблюдението над тях е засилено и това стават причина да бъде създадена Испанската Инквизиция, чиито инквизитори търсят неверници именно сред тези евреи. Поне 2000 евреи, сменили  религията си, са били изгорени на клада, а имуществото им присвоено от краля и Църквата.

Място на фасада на къща на което са поставяни християнски символи.



В самото сърце на квартала  на улица "Доня Елвира" в къща с номер 7 се е намирало ателието на художника Амалио Гарсия. Днес тук се помещава музей с картините, които художника е подарил на общността. На този площад се е помещавал и комедиен театър, който днес не съществува.






кокетните къщи на "Санта Круз" -микс от багри,  култури и религии.









керамична карта на града поставена на една от стените на къща







балкон с автентични орнаменти :





Католическа страна в която се е родила Inquisición española, инквизиция различна от Inquisiciуn Pontifica - Папската инквизиция, днес в Испания няма и помен от фанатизма с който са преследвани евреите сефаради. Тъмните и зловещи времена просъществуват до 1834 година, когато Испанската инквизиция е закрита. Спорно е обаче дали евреите са я забравили.

  През 2015 година сефарадската общност от цял свят приветства инициативата  на испанското правителство да даде гражданство на потомците на евреите сефаради.  Законопроекта предвиждащ това е разработен от правосъдния министър Алберто Руис-Гаярдон. Денят в който кралство Испания направи реверанс като знак на извинение  към паметта на евреите сефаради беше наречен Ден на радост. Инициативата на Испания е и искрено желание да бъде изчистен спомена за Декрета от Аламбра от 31 март 1492 г., постановяващ прогонването на евреите. За потомци на изгонените сефаради се смятат около 3,5 млн. души по света. Испания  не изисква потенциалните кандидати да се откажат от досегашното си друго гражданство. Това е стъпка към реабилитацията на прокудените евреи. Една от предприетите стъпки тогава бе посещението на абдикиралия вече крал Хуан Карлос в мадридската  синагога пет века след изгонването на евреите. Тогавашният испански държавен глава призова за поправянето на историческата несправедливост.




Драги приятели и читатели, публикациите и снимките в този блог са обект на авторско право. Всяко препубликуване, копиране в блог, форум, на хартиен носител, или по някакъв друг начин, използване на текста и снимките без моето изрично разрешение и без да бъде цитиран източника, е нарушение на Закона за авторското право.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ел Ескориал. Един крал търси Бог през целия си живот

    Когато планирахме поредното си пътешествие в Испания, решихме да се съсредоточим в два града Мадрид и Толедо. Престоят ни в Мадрид беше ...