четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Insel Mainau част 1

Майнау е остров ,който се намира на езерото Бодензее. Интересното за този остров  е че той е собственост на шведската кралска фамилия и се предава   като наследство във фамилията на шведските аристократи.
Атракциите на острова  освен забележителните алеи с екзотични цветя от почти цял свят са къщата на пеперудите и оранжерията.  Персонала на острова разказва ,че е нещо съвсем обикновено да видиш един от наследниците граф Бернадот да се занимава собственоръчно  със засаждането  на розите в градината пред самия дворец. Чест гост на графа е и принцеса Маделин ,която предпочитала Майнау пред остров Оланд. Нямах късмета да видя графа  или принцесата за които казват ,че изобщо не били високомерни и обичали да общуват с посетителите на двореца и градината , но пък се насладих на невероятния аромат на хилядите рози.
На снимката се вижда парадния вход на двореца / изграден изцяло в стил барок/ ,вдясно от него е частният параклис ,който не беше отворен за посещения през този ден. Каквото и да си говорим аристократите наистина винаги успяват да менажират добре своите имоти  и да ги превръщат в печеливши. Граф Бернадот  е намерил начин да плаща данъците си без да тежи на  собствения си бюджет. Входа се заплаща   и парите отиват  освен за покриване на данъци още и за дарения с благотворителна и научна цел- нещо изключително важно за авторитета на всеки  аристократ. Острова е достъпен по вода и суша. Чрез изградения мост  двореца и парка към него са достъпни  откъм град Констанц.
28525684351_85571461e5_b.jpg
В началото на моста се намира една интересна композиция - разпънатия Исус. Интересното е че Исус наистина изглежда страдащ ,докато двамата ,които му правят компания на съседните два кръста ,сякаш си почиват кръстосали крака, докато си правят слънчеви бани насред езерото.Това не са първите чудатости и нелепости  ,които виждам в християнски  изображения ,така ,че ги подминавам като се усмихвам.
28488902316_3b92d136d5_b.jpg

цветната композиция ,която е символът на острова

28520727835_78c3472b5b_b.jpg

 Цветната карта на езерото Бодензее и държавите  край него.Оказва се ,че не само реките могат да създават градове, държави ,династии, философия и изкуство. Езерото  Бодензее е едно от тези доказателства

28571779136_3aee1ecc27_b.jpg

 Двореца не беше отворен за посещения. Единия от етажите е отделен като лични покои на наследника и неговите височайши гости , а другите се използват за провеждане на представителни събития.
На снимката  е една от многобройните скулптурни композиции в парка -но тази специално е подарък на графа за един от рождените му дни. Аристократичност-някаква особена клетка заложена сякаш от рождението  и която винаги ще печели битката срещу пошлото  и нелицеприятно поведение и стил на живот на новоизлюпени парвенюта.
28319864330_513a9fc5cb_b.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ел Ескориал. Един крал търси Бог през целия си живот

    Когато планирахме поредното си пътешествие в Испания, решихме да се съсредоточим в два града Мадрид и Толедо. Престоят ни в Мадрид беше ...